augusztus 28, 2021

Dóka Attila lett a 10. Balatont megkerülő tandemtúra kulturális nagykövete

dokaattila

No Comments

Tags: dóka attila dúzsi Juhász Melinda laller mozdulj tálos marianna

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület egy év szünet után idén is megrendezi a Balatont megkerülő tandemtúráját 2021. augusztus 13-19. között, melynek különlegessége, hogy egy ép és egy sérült embertársunk foglal helyet a különleges kerékpáron.

A túrák örökös fővédnöke: Horváth Lajos, Dakar motorversenyző (Laller Racing Dakar Team).

A jubileumi túrának idén először kulturális nagykövete is lesz Dóka Attila dalszerző, gitáros-énekes. Attila az elmúlt években a Mozdulj! Közhasznú Egyesület integrált kulturális rendezvények szervezője, társszervezője, 2017-től pedig a túrák rendszeres résztvevője.

A 10. túra további fővédnökei Becsey János, kétszeres paralimpiai-, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó, úszóedző, sportdiplomata, valamint Várkonyi Attila  “Dj Dominique”,  rádiós-televíziós műsorvezető. A rendezvény Esélyegyenlőségi NagyköveteBagossy Brothers Company zenekar.

Várhatóan összesen közel hetvenen kelnek útra, látássérültekkel és más fogyatékossággal élő barátokkal, valamint  segítőkkel,  hogy tandem kerékpárral megkerüljék a magyar tengert.

A 6 napos út során nemcsak sportélményekkel gazdagodnak a résztvevők, hanem  egymásra figyelve és egymástól tapasztalatokat szerezve megtanulják a szívükkel látni a világot. Maga a túra nemcsak sportértéket képvisel, mivel az idei jubileumi túra középpontjában a Balaton körüli hungarikumok és nemzeti értékek megismerése is a cél. Természeten idén sem maradhat el az emlékfa ültetése (a túra-és egy elhunyt társuk emlékéért is), atyai áldást a résztvevők a Tihanyi Apátságban kapnak, és több helyen találkoznak civil szervezetek és önkormányzatok képviselőivel is.

Idén sem maradhat el a tandemes akadályverseny és a jubileumi születésnap közös ünneplése flash mobok formájában.

Az idei túra útvonala egy fekvő 8-ast ír le annak szimbólumaként, hogy az esélyegyenlőség megteremtésének lehetősége végtelen. Azoknak pedig, akik nem tudnak részt venni, a virtuális térben a közösségi média segítségével kilométergyűjtést  hirdetnek: kerékpárral, kerekesszékkel és egyéb motormentes kerekes járművel.  A legtöbb kilométert megtett résztvevő díjazásban részesül.

A  tandemtúra útvonala:

Aug. 14: Balatonfüred (mFlash mob) – Balatonakarattya (Találkozás az Ördög Nóra, Nánási Pál házaspárral) – Balatonvilágos polgármesteri hivatal – Siófok, Sóstó

Aug. 15: Siófok víztorony ( Flash mob a Roll Dance Kombi Táncegyüttessel) – Szántód – komppal át Tihanyba-Tihany (atyai áldás az Apátságban) – Révfülöp

Aug.16: Révfülöp  – Badacsonyörs (Folly Arborétum) – Vonyarcvashegy – Keszthely

Aug.17: Keszthely (Georgikon Múzeum, Flash mob templomtéren) – Bélatelep

Aug. 18: Bélatelep – Balatonboglár ( vízitelepen kajakozás, Gömb Kilátó, találkozás a polgármesterrel)-  Balatonlelle (az első fát itt ültettük el 10 évvel ezelőtt) – Balatonföldvár (emlékfánál szalag elhelyezése)- Szántód

Aug. 19: Szántód- komppal át Tihanyba- Tagyon Birtok- Balatonfüred