augusztus 29, 2018

Siófokról indult a VIII. Tandemkerékpáros Túra látássérültekkel a Balaton körül

dokaattila

No Comments

Tags: dóka attila feil dóri mozdulj

https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/siofokrol-indult-a-viii-tandemkerekparos-tura-latasserultekkel-a-balaton-korul
Milei Barbi írása.

Siófokról indult útnak a Mozdulj! Közhasznú Egyesület VIII. Tandemkerékpáros Túra látássérültekkel a Balaton körül elnevezésű eseménye.

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2011-ben szervezte meg első tandemes kerékpártúráját látássérültek részére a Balaton körül azzal a céllal, hogy a látássérült emberek számára egy felejthetetlen élményt és sportteljesítményt szerezhessen. Mára ez az esemény egy igazi esélyegyenlőségi mozgalommá vált, hiszen ez a kezdeményezés nem csak sportértéket hordoz magában, hanem figyelemfelkeltő kampány is lett az évek során.

Ebben az évben 8. alkalommal augusztus 15-20. között kerül megrendezésre az a kerékpáros esemény, ahol a résztvevők 24 tandemkerékpárral, szólóbringákkal kerülik meg a Balatont.

A csapat augusztus 16-án Siófokról indult útnak, és az indulás előtt, augusztus 15-én megnyitó ünnepséget rendeztek Sóstón.

– Nyolc évvel ezelőtt Balatonvilágosról indultunk 21 fős csapattal, hogy meghódítsuk a Balaton szépségeit. Az idei túrán 71-en indulunk, és abban is reménykedem, hogy utunk során többen is csatlakoznak hozzánk akár csak pár kilométer erejéig. Azt gondolom, hogy a tandemezés napjainkban egyre népszerűbb, nemcsak a látássérülteket lehet így tandemeztetni, hanem családilag is egy szuper élményt lehet szerezni. A kísérő és a vezető együtt harmóniában mennek végig az úton, ami egy mély kapcsolattá szövődik. Amióta mi közösen tandemezünk, nagyon sok baráti szál fűz össze bennünket – mondta el a megnyitó ünnepségen Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.

Csuri Ferenc paralimpikon úszó, a túra egyik fővédnöke kiemelte, hogy ilyen sok kitartó és lelkes embert már régen látott így együtt.

– Nagyon sok sikert kívánok a következő napokra, nagyon kemény emberi teljesítmény ez a több mint 200 kilométer még ép emberként is. Ha ezzel a túrával fel tudjuk hívni az emberek figyelmét, és közelebb tudjuk hozni egymáshoz az ép és a fogyatékkal élő embereket, akkor már megéri ez a tandemtúra – hangsúlyozta Csuri Ferenc.

– Siófok esetében rendkívül fontos, hogy minden döntését az esélyegyenlőség jegyében hozza meg – emelte ki Hamvas Péter, Siófok alpolgármestere, aki a Siófoki Önkormányzati Hivatal nevében, Dr. Safar Ahmed képviselővel közösen köszöntötte a tandemkerékpáros csapatot.

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület tagjai a megnyitóra emlékfa ültetéssel és műsorral is készültek, melyen a Dóka Attila Akusztik is közreműködött. A csapat első útja aznap a Siófoki Nagystrandra vezetett, ahol a Siófok Óriáskerékről csodálhatták meg a panorámát. A tandemkerékpárosok Balaton körüli útjuk során megismertetik látássérült barátaikat a táj szépségeivel, történelmi emlékeivel, művészeti bemutatót tartanak a Balatonalmádi Borfesztivál színpadán, polgármesteri hivatalok és a környéki civil szervezetek képviselőivel találkoznak, és Fonyódon rekordkísérletet is terveznek, így teljesítve azt a célkitűzést, hogy terjesszék minél szélesebb körben az esélyegyenlőség megteremtésének fontosságát.

A Mozdulj! Biciklilánc rekordkísérlethez bárki csatlakozhat. Augusztus 8. és 18. között kerékpározzanak bárhol a világban, a megtett kilométerszámot egy fotóval töltsék fel a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Mozdulj! Biciklilánc facebook oldalára. Ezek a kilométerszámok hozzáadódnak az egyesület tagjai által megtett kilométerekhez.