május 24, 2018

Melyik a kedvenc Dóka Attila szerzeményem?-Perczel Adrienn beszámolója

dokaattila

No Comments

Tags: daa dóka attila dóka attila akusztik dóka péter Juhász Melinda muzikum panelek titka vincze lilla winkler flóra

Melyik a kedvenc Dóka Attila szerzeményem? 3 perc , Jobb egyedül és a Szorítod a kezem. Ha csak egyszerűen zenét hallgatnék vagy koncentrálnom kell pl. képszerkesztésre, ez a 3 dal az amit elsőként elindítok youtube –on. Bármikor szívesen hallgatom, ami nagy szó, mert koncerteken és kocsival utazáson kívül sosem hallgatok zenét. Ez a 3 dal azonban olyan, amit bármikor nem csak elviselek, de amikhez bármikor bizalommal fordulhatok.

Csokonai Vitéz Mihály versével pedig, A Reményhez művel csodát tett. Attila gyönyörűen megkomponált dallamai és Attila lágy hangja angyali gondolatokká változtatja a sorokat.

Dóka Attilának több oldala van és ezáltal igen tágas repertoárja. Ugyanis nem csak ezek a csábos duettek és égi versmegzenésítések jellemzőek munkásságára, hanem különböző stílusok felé is kacsintgat, megőrizve egyéniségét.

Minden dal minden alkalommal máshogy szól. Például a „Hol van az az ország?” szerzeményt számtalan felállásban hallgattuk már és mind más élményt nyújtott: előadta már Vincze Lillával, Winkler Flórával, Kovács Sára Diznával, zenekari kísérettel és egyedül is.

Ma, a Dóka Attila Akusztik (DAA) első CD-jét, már a lemezmegjelenés napján kezemben tarthatom. Így a már említett dalt Attila legújabb formációjában is meghallgathatjuk: Kovács Sára Diznával és Dóka Péterrel.

Dóka Attila és Juhász Melinda tökéletes párost alkotnak. Lenyűgözőek, precízek a munkáik, igazi maximalisták. Legyen szó kiadványról, fotóról, bármilyen megjelenésről, vagy akár a mai sajtótájékoztatóról.

Szeretettel ajánlom Attila youtube csatornáját, ahol nagyon sok szépen megszerkesztett videó található: klippek és interjúk egyaránt. Itt találkoztam először a Panelek titka dallal. Örültem, amikor a sajtótájékoztatón azt mondta Dizna, hogy ez a klippforgatás hozta össze a csapatot, mert nekem is ez az érzésem volt a felvételt látva. Igazi csapatépítőnek tűnik, valami jó kezdetének…

…és jó is lett!

Megszületett a Rejtsd el szíved klippje, ami a dalhoz méltó helyen lett felvéve. (Itt Dóka Péter dobogót is kapott a Nógrádi vár falain.. 🙂 )

Szükség volt arra, hogy ezek a gyöngyszemek otthont kapjanak, rögzítésre kerüljenek ilyen módon is.

Attila dalai nagyon nehezek. Ezt először másfél éve adventi előadásán vettem észre, amikor Winkler Flórával ketten léptek meg. Ott láttam meg először Attila komolyabb oldalát, nem csak a játékosat, a könnyedet. Mély érzésű alkotó, összetett dallamokkal és szövegekkel. Nem csak egymás mögé tesz szavakat, hanem minden mondatában ott van Ő maga. Elénk teszi érzéseit és gondolatait, azonban csak sejtelmesen, hogy muszáj legyen dalait többször meghallgatni, hogy rájöjjünk miről is van szó. Várakozásra késztet, hogy újabb műveit is meghallgassuk, hogy jobban meg tudjuk ismerni. Ez sikerül e? Ugyan, a CD sem ad válaszokat, csak szépséget. Csupán abban társunk ez a megjelenés, hogy bármikor hozzá fordulhassunk, hogy simogassa lelkünket, táncra hívjon minket, felkeltse érdeklődésünket, fenntartsa figyelmünket.

Melyik a kedvenc DAA szerzeményem? Olyan szerencsés vagyok, hogy a 12 dal felének valamilyen verzióját már találkoztam. Első hallgatásra az Idegen lelkek keltette fel a figyelmem.. de még hallgatom, ismerkedem. 🙂

Az biztos azonban, hogy szeretném, ha ennek a különleges zenei hangzásnak helye lenne a világban. Ha sokan vásárolnák meg a CD-t, sok koncert időpont kerülne fixálásra és ezeken sokan lennének. Megérdemli a Művész és jót tennének ezek az érzések, hangulatok mindenkinek. Egy plusz csepp öröm a hétköznapokban. Ezt kívánom Nektek, Sára, Attila, Péter… és ezt kívánom magunknak.

Köszönjük, Attila! Köszönöm, Melinda! Köszönjük, DAA!

Fotó és beszámoló: Perczel Adrienn